Ratajské rybníky (PP, EVL), Hlinsko

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

(ráno u rybníků)

Ranní slunce na hladině Prostředního ratajského rybníku
(květen 2019)
 
   Ratajské rybníky jsou rybniční soustavou tří rybníků a také název přírodní památky (PP) a evropsky významné lokality (EVL) vymezené územně s navazujícími břehovými porosty a okolními loukami s výskytem chráněných druhů rostlin a živočichů. 

Zvláště chráněná území PP a EVL překrývá Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy. Situačně se vlhké louky a především rybniční soustava s pobřežním porostem nachází na jihozápadním svahu hlavního hřebene Železných hor, v širokém úžlabí sevřeném ze tří stran vrcholy Medkovy kopce (638 m), Čertovina (653 m) a Pešava (697 m).

Podívat se na místo v Google Earth: Přírodní památka Ratajské rybníky

V rámci regionálního geomorfologického členění Česka je lokalita součástí geomorfologického okrsku Kameničská vrchovina v přírodní oblasti Železných hor

*

Po úbočí vrchů se stahuje do rybniční soustavy voda v několika bezejmenných vodotečích, které jsou zdrojnicemi Blatenského potoku, ten pramení severovýchodně od vrcholu Pešava (697 m). Po severozápadním úbočí Pešavy stéká Blatenský potok do údolí ve směru rybniční soustavy, avšak pod Dolním ratajským rybníkem se prudce stáčí k jihozápadu, směrem k Blatnu, části města Hlinsko (upravený článek Wikipedie + foto), kde je pravostranným přítokem řeky Chrudimky (upravený článek Wikipedie + foto).   

Poznámka: Odkazované články na české Wikipedii upraveny, také doplněny fotografiemi, viz předchozí odstavec vrchol Pešava (697 m), řeka Chrudimka, město Hlinsko a také v závěru textu v odkazovaném článku Ratajské rybníky.   

Ratajské rybníky jsou rozdílné rozlohou, s místními názvy Dolní, Prostřední a Horní rataják jsou v mapách většinou uváděny zeměpisnými názvy pouze dvou největších, Dolní ratajský rybník a Horní ratajský rybník. 

Z hlediska administrativně správního jsou situovány na katastrálním území města Hlinsko v Pardubickém kraji České republiky. 

Rybníky jsou ve správě spolku rybářů, využívány k chovu ryb. Vodou jsou napájeny ze dvou bezejmenných vodotečí, pramenících pod vrchem Čertoviny (653 m), jeden z potoků je sveden do obtokového koryta kolem rybníků. Oba málo vydatné vodní toky se pod rybniční soustavou spojují v jeden, ten odvádí vody do Blatenského potoku, již mimo území přírodní památky. 

Obtokové koryto kolem rybníků je vedené podél chatové osady za hranicí přírodní památky a do koryta ústí také přeliv z Horního ratajského rybníku.

Podívat se na místo v Google Earth: Horní ratajský rybník

Nejmenší vodní plochou je tzv. Prostřední rataják neboli prostřední ratajský rybník (bez zeměpisného názvu). Při břehu tohoto rybníku je vysoký podíl vegetace (rákosiny) a v minulosti byl také osázen lekníny. V letním období pokrývá vegetace vodních rostlin značnou část vodní plochy.

Horní ratajský rybník, vybudován kolem roku 1855,
uváděn již na mapách tzv. II. vojenského mapování v Čechách,
je největší v rybniční soustavě s rozlohou 16.714 m2, hloubka až 1,7 m,
místně nazýván Horní rataják.

Dolní ratajský rybník, vyhrabán kolem roku 1910,
druhý největší v rybniční soustavě, rozloha 13.358 m2, hloubka až 1,7 m,
místně nazývaný Dolní rataják.


Blatenský potok níže od Dolního ratajského rybníku.


Prostřední ratajský rybník, poslední vybudovaný v rybniční soustavě kolem roku 1970, 
rozloha 7.260 m2, hloubka až 1,7 m, 
v mapách bez zeměpisného názvu, pomístně Prostřední rataják.

Blatenský potok je vodou méně vydatný, v době malých dešťových srážek v oblasti téměř vysychá. Na mnoha místech koryta mizí voda v podpovrchových vrstvách, aby se v některých úsecích opět objevila. V případě vydatných dešťů je naopak potok dravý a v mnohém připomíná horskou bystřinu. 

V některých úsecích se potok hluboko zařezává do horniny a vytváří úzké a hluboké koryto, místy kamenité. V těchto místech je úbočí Pešavy podobné rokli. Odnášené části hornin jsou vodou potoku unášeny do údolní nivy s bohatou vegetací na okraji lesního prostoru Na balkovském. Potok zde mění poměrně prudce směr z osy jihovýchod – severozápad, ve které stéká po úbočí Pešavy, na severovýchod – jihozápad, ve směru k Blatnu a k řece Chrudimce. 

Jen několik desítek metrů od přítoku vody z odtokového koryta Ratajských rybníků do Blatenského potoku probíhá hranice přírodní památky Ratajské rybníky. V místě odtokového koryta z rybniční soustavy se nachází nejnižší poloha na zvláště chráněném území zhruba v nadmořské výšce 584 m až 586 m pod hrází Dolního ratajského rybníku. 

Přírodní památka má půdorysně nepravidelný tvar a nad Horním ratajským rybníkem, na vlhkých loukách, dosahuje v nadmořské výšce asi 596 m nejvyšší polohy.

**
Recenze a fotografie v Google Maps: Přírodní památka Ratajské rybníky

Fotografie a upravený článek na české Wikipedii: Ratajské rybníky

***
Aktualizace: CZ200801


Doporučené