Pád helikoptéry 27.3.2021 v horském terénu na Aljašce (USA)

Místo pádu helikoptéry 27.3.2021 v horském terénu na Aljašce (USA) je označeno číslem 1, pozor, jedná se o přibližnou identifikaci místa podle zpravodajství ADN z Anchorange na Aljašce, mapový podklad byl použit z aplikace Mapy.cz.
(duben 2021)


Dne 29. března 2021 proběhla tiskem zpráva o pádu helikoptéry v horském terénu na Aljašce v USA, ve které byla přepravována výprava českého podnikatele Petra Kellnera spolu s doprovodem a vysokohorskými průvodci.
V článku jsem sestavil část faktografických údajů k této tragické události.

*

Helikoptéra AS350, typ B3 se zvýšeným výkonem motoru pro vzlet do vyšších nadmořských výšek, se zřítila ve vzdálenosti asi 40 km na JV od města Palmer v regionu Matanuska-Susitna, v metropolitní statistické oblasti Anchorange ve státe Aljaška na území USA.

Podívat se na místo v Google Earth: město Palmer, Aljaška, USA

                                                           město Anchorange, Aljaška, USA 

Podle předběžného ohledání vyšetřovateli Národnírady pro bezpečnost dopravy (zkratka NTSB, má čtyři regionální kanceláře v Anchorage na Aljašce, Denver Colorado, Ashburn, Virginie a Seattle, Washington) narazil vrtulník do vrcholové části zasněženého hřebenu pohoří nad ledovcem Knik ve výšce asi 1667 m n. m., poté se vrtulník zřítil směrem do údolí místně pojmenovaného Grasshopper Valley, asi 250 až 270 m n. m. níže od místa nárazu, česky bychom mohli hluboké údolí přeložit asi jako Údolí kobylek(přibližná identifikace místa v aplikaci Mapy.cz, viz též úvodní obrázek).


Pohled na horský masiv nad údolím Grasshopper Valley (Údolí kobylek) na Aljašce (USA), zhruba uprostřed záběru skalní hřeben, do kterého zhruba 4 m pod vrcholem narazila helikoptéra 27.3.2021, snímek pořízený z aplikace Google Earth.
(duben 2021)

Poznámka: Podle mého zaměření místa s nálezem vraku helikoptéry je toto v okrese Matanuska-Susitna Borough (často označovaného zkráceně jako Mat-Su, odkaz do Google Maps), ovšem dno údolí s názvem Grasshopper Valley (viz též odkaz do Google Maps) je, v případě správného zakreslení tzv. administrativní hranice na mapě, již v oblasti Anchorange. Jedná se o část s ledovcem Knik (viz Knik Glacier, u místa více fotografií v mapě), z ledovce vytéká řeka Knik (viz oblast Knik River, k dispozici opět více fotografií v mapě), vlévající se do severního Tichého oceánu v části Aljašského zálivu s názvem Knik Arm.

Podívat se v Google Earth: do údolí: Grasshopper Valley na Aljašce, USA

                                                    na ledovec Knik: Knik Glacier, Aljaška, USA

                                                    na řeku Knik: Knik River, Aljaška, USA

**

V době tragické události byli ve vrtulníku tyto osoby: pilot Zachary Russell (33 let) z Anchorange, průvodci Greg Harms (52 let), mezinárodně známý horský průvodce z Colorada a Sean McManamy (38 let), surfař a horský průvodce po Denali z Girdwoodu, cestující podnikatel Petr Kellner (nedožitých 57 let) a snowboardista David Horváth (48 let) z České republiky a francouzský trenér snowboardingu Benjamin Larochaix (50 let), dlouhodobě se zdržoval v Česku, jinak ze Saint-Martin-de-Belleville ve Francii.

Poznámka: Denali je název oblasti na Aljašce a též zeměpisný název nejvyšší hory, o ní jsem se zmínil při snímkování Země satelity NASA, viz článek na blogu Fotografie & Dokument).

Při ohledání místa ve večerních hodinách téhož dne záchranáři byl ve vrtulníku nalezen se známkami života David Horváth, který byl transportován do nemocnice v Anchorange s těžkým zraněním. U ostatních osob byla konstatována smrt následkem těžkých poranění, přičemž pilot byl nalezen mimo vrak helikoptéry. Ohledání vraku proběhlo kolem 22. hodiny místního času.

Podle sdělení zástupce provozovatele helikoptéry, společnosti Soloy Helicopters byl najmutý stroj (Helicopter AS350 B3, viz foto a popis přímo na webu společnosti!) na půldenní tzv. heli-skiingovou expedici a z letiště Wasilla startoval ve 14:30 hodin místního času na objednávku klienta, kterého s doprovodem na palubu helikoptéry přijala kolem 15:45 hodin u jezera Wasilla. 

Klient (Petr Kellner) s doprovodem byl ubytován v resortu Tordrillo MountainLodge, asi 100 km na SZ od Anchorange, luxusní multisportovní středisko je situováno u jezera Judd Lake (viz Google Maps). Horské středisko mělo uzavřenou smlouvu se Soloy Helicopters na dopravu helikoptérami do horského terénu za účelem sportovních akcí, stroje startují z letiště Wasilla (viz Google Maps).

Dne 29.3.2021 nebylo zatím vyšetřovateli potvrzeno, jakým technickým systémem byla helikoptéra v operačním prostoru sledována. Známá je ovšem skutečnost, že palubní systém satelitního sledování dával signál naposledy v 18:35 hodin dne 27.3.2021, přičemž samotná společnost Soloy Helicopters však ohlásila tzv. "zmizení" vrtulníku ze satelitního sledování až kolem 20:30 hodin, tedy zhruba 2 hodiny po posledním přijatém signálu z paluby vrtulníku.

Podle tzv. koordinačního centra pro záchranu se skupina záchranářů na místo se zřícenou helikoptérou dostala v 0:30 hodin v neděli 28.3.2021, tedy až 6 hodin po posledním signálu ze satelitního sledování stroje.

Poznámka: Prodlení mezi posledním signálem z paluby vrtulníku a oznámením jeho "zmizení" vytvoří prostor pro spekulace o tom, zda nemohl událost přežít někdo další, mrtvý pilot byl totiž nalezen mimo vrak stroje, situačně před vrtulníkem a není jasné, jak se mimo havarovaný vrak dostal. Kdyby vypadl ze stroje při nárazu do horského hřebenu, rozdílná hmotnost stroje a těla člověka by zřejmě způsobila, že vrak vrtulníku a tělo pilota by pravděpodobně nemohly být blízko sebe. To ovšem může prokázat až vyšetřování.

Kromě pilota, jak výše uvedeno, byly ostatní osoby objeveny záchranáři uvnitř havarovaného stroje. David Horváth jevící známky života byl ihned transportován do nemocnice v Anchorange a vzhledem k noční době byli zemřelí ponecháni na místě do rozednění. Zprávu o osobách poskytl zástupce Aljašské leteckénárodní gardy se sídlem na společné základně Elmendorf-Richardson v Anchorage.

V neděli 28.3.2021 v 08:15 hodin obdržela horská záchranná služba oznámení o nálezu vraku helikoptéry a transportování jedné osoby (Davida Horvátha) do nemocnice v Anchorange (Google Maps) a také žádost o vyzvednutí obětí tragické události z místa zříceného vrtulníku. 

Na místo tragické události byl vyslán i lavinový specialista, k vraku helikoptéry se záchranáři dostali kolem 10:30 hodin, přičemž místo i s vrakem helikoptéry bylo při denním světle také náležitě zadokumentováno.

Další skupina záchranářů ze základny Elmendorf-Richardson odletěla se dvěma vrtulníky Aljašské letecké národní gardy ve 12:30 hodin dne 28.3.2021, naložila do jednoho z vrtulníků oběti nalezené ve vraku stroje a kolem 14:00 hodin místo opustila. Mrtvé z místa transportovala na soudní lékařství.

O případu zřícené helikoptéry referoval v místním tisku na Aljašce podrobněji například jistý Zaz Hollander z Mat-Su, reportér Anchorange DaillyNews (web viz ADN), mj. se zaměřuje také na letectví a koronavirovou pandemii na Aljašce.

***

Doplňující faktografie: 

» Fotografie a informace publikované na webu Veřejné informační kanceláře, oddělení veřejné bezpečnosti, Aljaška (USA), viz Denní oznámení AK21031918

» Knik Glacier (ledovec Knik), angl. verze Wikipedia, zajímavost: ledovec Knik byl v roce 1991 využit společností Paramount Pictures pro k natáčení filmových scén Star Trek VI - Neobjevená země.

» Knik River (řeka Knik), angl. verze Wikipedia.

» Popis a částečně vývojové typy helikoptéry uvádí například také článek na iRozhlas, Česko, viz helikoptéra AS350, typ B3.

» Zpráva ČTK ze dne 4. dubna 2022 o některých výsledcích dosavadního vyšetřování případu havárie vrtulníku.

» Zpráva Anchorage Daily News v původním znění, autorka je reportérka ADN Zaz Hollander 


Aktualizace: CZ220406








Doporučené