NASA / Landsat

Satelitní snímek z projektu Landsat, pohled do oblasti s nejvyšší horou na Aljašce a v USA.
Záběr prezentován v článku Nová identita pro Denali, NASA Goddard.
(autor: NASA Goddard, prosinec 2017, foto pro informační účely, svobodná licence)

Téměř před padesáti lety vypustila americká NASA první ze satelitů projektu Landsat. Některé svoji úspěšnou misi již skončily, jiné stále obíhají kolem planety Země a přinášejí významné snímky. Ze satelitu Landsat 8 pochází záběr na oblast s nejvyšší horou nejen ve státě Aljaška, ale v rámci celých Spojených států amerických (viz foto). 

Satelity umožňují sledovat dlouhodobé přírodní jevy na Zemi a také pomocí nich upřesňovat například výškopis povrchových útvarů. Tak se stalo i v případě nejvyšší hory USA, dříve s oficiálním zeměpisným názvem Mount McKinley, od roku 2015 však s původním Denali (česky: Vysoká), jak ji nazvali kdysi původní obyvatelé Aljašky. 

Denali  je nejvyšší hora USA ve státě Aljaška, zeměpisný název byl oficiálně uznán na federální úrovni v roce 2015, v rámci státu Aljaška již v roce 1975, původně nesla hora oficiální název Mount McKinley v letech 1917 až 1975 / 2015, podle amerického prezidenta Williama McKinley (1843–1901).

Nadmořská výška vrcholu byla v roce 1952 pomocí fotogrammetrie určena na 6194 m (20 320 stop). V roce 2015 americká vládní agentura United States Geological Survey, na základě nových měření právě pomocí satelitu, uvedla novou výšku hory 6190 m (20 310 stop). Pravděpodobné je, že i v budoucnu budeme přepisovat nadmořskou výšku vrcholů i u dalších vyvýšenin na Zemi.

S topografickou prominencí (význačností, zjednodušeně převýšením) neboli také relativní výškou 6 144 metrů a topografickou izolací s hodnotou 7 450 km je hora Denali třetím nejvýznamnějším a třetím nejizolovanějším vrcholem Země po vrcholu Mount Everest a Aconcagua. Hora Denali se nachází v pohoří Aljašky (dlouhém asi 650 km, součást dlouhého sledu pohoří s názvem Cordillery), situována v americkém státě s názvem Alaska, ve kterém je středobodem Národního parku a přírodní rezervace Denali.

K výpočtům nadmořské výšky vyvýšenin povrchu Země je využíván tzv. Global Navigation Satellite System (česky: Globální družicový polohový systém), známé jsou americký Global Positioning System (GPS)ruský GLONASS (Глоба́льная навигацио́нная спу́тниковая систе́ма), evropský Galileo nebo čínský BeiDou-3. Plná operační schopnost evropského systému (ředitelství v Praze) má být v průběhu tohoto roku. 

Na bázi "satelitního pohledu" na povrch Země pracuje pomocí speciálního software i virtuální globus známý jako aplikace Google Earth, kterou společnost Google zakoupila v roce 2004, umožňuje prohlížení a vyhledávání míst na Zemi. Zobrazená místa jsou pak totožná s místy zanesenými do Google Maps. Podkladová mapa může být i starší, proto nemusí do další aktualizace obecné zobrazení místa odpovídat současnosti (viz časté "nářky" v recenzi aplikace u těch, co nepochopili podstatu software. Jinak řečeno, pokud není konkrétní místo již zanesené v Google Maps, nelze jej ani vyhledat v Google Earth (aplikace k instalování z Google Play). 


Animace průletu satelitů Landsat kolem planety Země.
(Wikimedia Commons, autor NASA, Goddardovo vesmírné letové středisko, květen 2013)


Satelitní systém Landsat je projektem NASA – National Aeronautics and Space Administration (česky: Národní úřad pro letectví a vesmír), státní agentury federální vlády USA (Spojených států amerických) pro civilní kosmický program, výzkum vesmíru a také pro výzkum v oblasti letectví. 

Jeden z nejvýznamnějších satelitních systémů, které NSA do vesmíru vyslala, jsou satelity v projektu Landsat pro pozorování Země. První z řady satelitů Landsat byl vypuštěn již v roce 1972 za účelem podrobného snímkování planety Země. Původní název satelitu před vypuštěním byl Earth resources Technology Sattelite 1 (česky: Technologický satelit zdrojů Země). 

Postupně byly vypuštěny satelity 1 až 8. Landsat 8 byl vypuštěn na oběžnou dráhu 11. února 2013, kolem planety Země provedl v letech 2013 až 2018 celkem 26 500 oběžných drah a zachytil přes 1,1 miliónů záběrů Země. 

Satelity Landsat mají doslova globální pokrytí, postupně "všudepřítomné", rychlý sběr dat umožňuje významný výzkum a sdílení jeho výsledků, včetně například mapování kvality vody, detekce rychlosti ledu v reálném čase, sledování zdraví plodin, jejich využívání vody aj. Datový záznam Landsat je veřejně přístupný a bude pokračovatVíce o projektu v článku: Landsat 8 Marks Five Years in Orbit.

Aktualizace: CZ200905

Doporučené