Zámecká studánka, Svratouch

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

(vývěr podzemní vody v povodí řeky Svratky)


Zámecká studánka s vyzděnou jímkou a krytá stříškou, na dřevěné desce tzv. prosba pramene.

Zámecká studánka je vývěr podzemní vody v nadmořské výšce asi 768 m na severním úbočí vrchu Karlštejn (783 m) v přírodní oblasti Žďárských vrchů, v rámci administrativně správním na katastrálním území obce Svratouch v Pardubickém kraji v České republice.

Podívat se na místo v Google Earth: Zámecká studánka

Vodní pramen je situován zhruba 200 m od výškového bodu Karlštejn, v roce 2001 byl stavebně upraven státním podnikem Lesy ČR do podoby tzv. studánky. Voda vyvěrá ve vyzděné jímce opatřené dřevěnou stříškou, na ni název studánky, ten je uveden i ve státním mapovém díle publikovaném Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním.

Vedle zastřešené studánky na dřevěném kůlu připevněna dřevěná deska s vypáleným nápisem (viz text a foto). 

Prosba pramene 

Milý člověče. Voda je základem života a síly všeho na Zemi. Ve mně se můžeš narodit i utonout, svými slzami zaženu Tvoji žízeň i únavu, zchladím Tvé skráně, smyji smutek, pot i prach, nabízím Ti obživu, radost z žití, naději. Dbej, abych nezapadl do kalu, do bahna a kamení. Vyslyš moji prosbu: Važ si mě, šetři mě!

 
Prosba pramene, nápis u Zámecké studánky.

Pamětní deska

U pramene postaven kamenný pomníček s pamětní deskou, na ni zlatým písmem vyveden nápis. V záhlaví latinsky „A xegi monumentum aere perennius", pod ním český překlad „Trvalejší než kov pomník jsem postavil”, níže uveden autor citátu HORATIUS.  Na dolním okraji uveden autor pomníčku: © Fiala Poděbrady.

Pamětní kamenná deska u Zámecké studánky.

Přírodní lokalita

V důsledku nedostatečných dešťových a sněhových srážek v oblasti byla v posledních letech v letním období studánka obvykle bez vody. V roce 2019 je tomu však jinak, vodou je zaplněna až po okraj, i když odtok vody je z hlediska množství velice malý. 

Pramen situován v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a ve stejnojmenné chráněné oblasti přirozené akumulace vod (CHOPAV), méně vydatný, v letech 2015 až 2018 v době nízkých vodních srážek a sněhové pokrývky i vyschlý.
Vodou naplněná studánka.
Potok Brodek je levostranným přítokem

V minulých letech bylo u studánky i použitelné sezení ze dvou dřevěných "půlek" kmenů, avšak umístěných tak, že sloužilo spíše malým dětem. Ale přeci jen tu nějaké bylo. Od úpravy studánky v roce 2001 však uběhlo hodně vody v

Neexistence odpovídajícího odpočívadla u Zámecké studánky je náramná škoda pro toto místo se skvělou polohou a atraktivností pro turisty, nedaleko nově zrenovovaného loveckého zámku Karlštejn. Dokonce lesní cesta byla k radosti cyklistů opatřena v roce 2018 zpevněným povrchem, před tím tu byl na kolech skoro nesjízdný hrubý štěrk.
*

Zpevněná lesní cesta na severním úbočí vrchu Karlštejn, z kopce dolů je směr k Čachnovu.


Lovecký zámek Karlštejn nedaleko Zámecké studánky, na lípě turistický rozcestník a označení cyklotrasy.

Paradoxně v údolí pod vrcholem Karlštejnu, ve směru k přírodní památce Zkamenělý zámek, u takřka vyschlé Knížecí studánky, jsou dvě odpočívadla se stříškami a nedaleko nich, asi 50 m vzdálené, u rozcestí turistických tras ještě další odpočívadlo. Ne, že by tam nebyly potřebné, naopak. Jen uvádím paradox s tímto daleko více atraktivnějším místem Zámecké studánky. 


Část lipové aleje od loveckého zámku k Zámecké studánce (směr vlevo).

Turistická úprava místa z hlediska odpočívadla se stříškou u studánky by byla určitě žádoucí, neboť také dvě lavičky u loveckého zámku pod lipami aleje jsou stářím rozpadlá torza.

**

Recenzi místa a některé další fotky najdete též v Google Mapě, viz Zámecká studánka.

***

Aktualizace: CZ200730


Doporučené