Rumpoltův rybník, Herálec

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy 

(retenční nádrž na potoku Břímovka)

Rumpoltův rybník je místní název průtočné retenční vodní nádrže na potoku Břímovka na katastrálním území obce Herálec v Kraji Vysočina České republiky.

Podívat se na místo v Google Earth: Rumpoltův rybník

Retenční nádrž, ve správě státního podniku Lesy České republiky, byla vybudovaná v roce 2006 a v letech 2017 až 2018 dále upravovaná. Retenční vodní nádrž má délku koruny hráze 76 m, šířku 3 m a 5297 m krychlových stálého objemu nadržené vody, je v majetku České republiky.

Retenční vodní nádrž na potoku Břímovka.

Zadržená voda tzv. revitalizovaného rybníku slouží nejen k vytvoření příjemného mikroklima pro les a porost v okolí, také je zdrojem vody pro lesní zvěř, ptactvo a hmyz, rybník a přilehlé porosty slouží i pro hnízdění vodních ptáků, vodní masa vytváří příznivé podmínky pro živočichy a rostliny. Nádrž může být důležitým zdrojem vody i pro hasiče v případě požáru lesa.

Před revitalizací vodní nádrže byl původní rybník již zanesen sedimenty z naplavenin potoku Břímovka, nánosy byly vytěženy a nádrž opatřena novými prvky, odtokovou šachtou uprostřed hráze a bočním vyzděným bezpečnostním přelivem retenční nádrže. Pod vodní nádrží je voda odváděná korytem směrem k Herálci, kde tvoří potok Břímovka pravostranný přítok řeky Svratky.

Rumpoltův rybník je místní název retenční vodní nádrže.

Historie

Dle historických pramenů byl rybník založen pravděpodobně počátkem 18. století, v roce 1702 je v místě zmíněna lesní pila a evidována žádost o zřízení vodního mlýna jistým Matoušem z Českého Herálce (sídelní lokalita v obci Herálec). V pozdějších letech nájemcem mlýna Václav Rumpolt (psán též jako Rumpoldt nebo Rumpold). Z roku 1746 je dokumentována nájemní smlouva na mlýn Jiřího Rumpolta, majetek byl součástí Novoměstského panství (sídlo v Novém Městě na Moravě).

Rybník je situován na katastrálním území obce Herálec v Kraji Vysočina, vpravo od silnice spojující Herálec a Kadov.

V roce 1778 odkoupil mlýn od vrchnosti Jan Rumpolt, lesní pila však byla nadále statkem novoměstské vrchnosti.  Mlýn byl uváděn jako dřevěný a dědičně předávaný z otce na syna, u mlýna byla postavena také tzv. pazderna. Koncem druhé poloviny 19. století mlýn uváděn již jako chátrající stavba a v roce 1898 je datováno zboření mlýna, v místě bývalého objektu byl vysázen les.

Retenční vodní nádrž nemá standardní zeměpisný název. Z historie místa je odvozeno pomístní jméno lokality U Rumpoltova mlýna na některých turistických mapách (např. Klubu českých turistů, vydání rok 2013), v současnosti uváděn na on-line mapách místní název Rumpoltův rybník (např. Google mapy a Mapy.cz).

Turistika

Klub českých turistů vede po hrázi rybníku turistickou trasu červeně značenou v úseku Přírodní památka Lisovská skálaRumpoltův rybníkNárodní přírodní rezervace Žákova hora. Na hrázi rybníku objevíme informační tabule státního podniku Lesy ČR, odpočívadlo s přístřeškem, a dvě další odpočívadla (jedno bez přístřešku) na levém břehu vodní nádrže, nad bezpečnostním přelivem.

Rybník vybudován v úžlabí mezi hřbety Žďárských vrchů, po hrázi vedena turistická trasa v úseku mezi nejvyššími vrcholy, Devět skal (836 m) a Žákovou horou (810 m). 


Retenční vodní nádrž vyhrabána při silnici Herálec – Kadov, po ní vedena cyklotrasa č. 1 Praha – Brno,  na hrázi najdeme i stylový stojan ze dřeva pro jízdní kola, pod hrází pak menší prostor pro parkování. Místo je ovšem využíváno lesní správou též pro skládku vytěžené dřevní hmoty, a proto může být v určitém období zaplněno bez možnosti zde zaparkovat.


Výhodné výchozí místo po červeně značené trase na Devět skal (836,3 m) nebo v opačném směru na vrchol Žákovy hory (810 m). Lokalita vhodná i pro nejmenší turisty, na hrázi u odpočívadla je označena bodem záchrany č. 3 soukromé společnosti (viz foto).


Přírodní poměry 

Lokalita na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Retenční nádrž v lesním prostoru v nadmořské výšce 696 až 698 m, místo sevřené sevřené hřbety geomorfologického okrsku Devítiskalské vrchoviny s bezejmennými vyvýšeninami, na JZ s vrcholem 776,5 m v lokalitě Stříbrná studánka a na SV s vrcholem 799,2 m, na východním okraji hřbetu se nachází skupina Devíti skal (836,3 m).

Břímovka je méně vydatný vodní tok, ovšem v době větších dešťových srážek odvádí značné množství vody, je uváděna jako jedna ze zdrojnic řeky Svratky, je pravostranným přítokem řeky na okraji obce Herálec. V dolní části toku tvoří koryto Břímovky hranici katastrálních území obcí Herálec a Cikháj, v rámci obce Herálec i mezi Kocandou a Herálcem na Moravě.


Vodní nádrž je významný biotop v Devítiskalské vrchovině.

Potok Břímovka pramení v nadmořské výšce 758 až 760 m v lokalitě Kadovský les, v sedle mezi vrchy Břímovka (790,2 m n. m.) a Křovina (829,7 m n. m.), druhým nejvyšším vrcholem geomorfologického okrsku Devítiskalská vrchovina a Žďárských vrchů. Počátek koryta vodního toku je zřetelný u silnice mezi Herálcem a Kadovem na katastru obce Fryšava pod Žákovou horou.

*

Fotogalerie

Část hráze porostlé vegetací.

Vodní nádrž je významná také pro společenství hmyzu.

Bezpečnostní přeliv vodní nádrže.

Odtokové koryto vedené od bezpečnostního přelivu vodní nádrže.

Odpočívadlo a stylový stojan na jízdní kola na hrázi rybníku.

Turistická trasa od rybníku pokračuje k vrcholu Žákovy hory (810 m).


Nad protilehlým břehem stoupá turistická trasa k Devíti skalám (836,3 m), nejvyššímu vrcholu Devítiskalské vrchoviny, Žďárských vrchů i Hornosvratecké vrchoviny.


Lokace

Katastrální území Herálec na Moravě, obec Herálec, Kraj Vysočina
Přírodní oblast Žďárské vrchy, geomorfologický okrsek Devítiskalská vrchovina


Informační zdroje

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (přírodní poměry)
Český úřad zeměměřický a katastrální, státní mapové dílo (lokace)
Klub českých turistů (turistické značení)
Lesy České republiky, státní podnik (historie)
Mapy.cz (turistická mapa)
**

Recenze a fotografie v Google Maps: Rumpoltův rybník

***

Aktualizace: CZ200731

Doporučené