Páterova hrobka, Kameničky

Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy


Páterova hrobka (678,1 m) je zeměpisným názvem vrch v přírodní oblasti Železných hor (vymezení přírodní oblasti viz odkaz na Mapy.cz) na katastrálním území obce Kameničky (odkaz na web obce) v Pardubickém kraji. Celou plochu vyvýšeniny georeliéfu překrývá Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy (více odkaz na AOPK ČR, Správa CHKO). Vrchol částečně zalesněný, nejvyšší bod terénu (bez zaměřeného geodetického bodu) se nachází na louce, východně od lesní lokality (přesné určení místa viz státní mapové dílo – základní mapa ČR). 


Páterova hrobka (678,1 m n. m.), vrchol zhruba uprostřed záběru, na okraji lesní lokality,
pohled od jihozápadu, ze silnice Kameničky – Chlumětín.

Páterova hrobka (lokace na Mapy.cz) je vrch ve tvaru svahové kupy, tvoří ho z velké části dvojslídný migmatit až ortorula, jihovýchodně od vrcholu podlouhlý ložiskový ostrov dvojslídného svoru,  horniny kutnohorsko-svratecké oblasti v soustavě Českého masivu. 

Vrchol dostupný po polní cestě z obce Kameničky (turistická mapa s vyznačeným katastrálním územím na Mapy.cz), pozemky se nacházejí ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Kameničky, na vrcholu objekt se sídlem nadačního fondu katolického zaměření.

Zeměpisný název je standardizovaný Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, původ pojmenování pravděpodobně pochází z místních názvů odvozených od tradičních označení kněze = páter a tvaru tzv. náhrobní mohyly = hrobka. Lokalita severozápadně od vrcholu nese například název Na hrobce, svah zde klesá do údolí ke korytu řeky Chrudimky, dříve nazývané Kamenice podle kamenitého koryta.

Mělké sedlo zhruba v nadmořské výšce 674 m odděluje vrch na jihovýchodě od svahové kupy (714,7 m) v lokalitě Noviny, přičemž protáhlý svah pak pokračuje rozsáhlými loukami až k vrcholu U oběšeného (737,4 m), nejvyššího v geomorfologickém celku Železné hory.

Jihozápadním až jižním svahem vrchu vedena silnice z Kameniček do Chlumětína, přičemž vrchol Páterova hrobka (678 m) je vlevo od silnice (viz foto v článku), vpravo od silnice je situována přírodní rezervace Volákův kopec (odkaz na zvláště chráněné území, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR) s dominantním Vojtěchovým kopcem (674 m).


Páterova hrobka (678 m), jihozápadní svahy využívané jako pastviny,
vrcholová část ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Kameničky.


Silnice směr Chlumětín je vedena z Kameniček
jihozápadním až jižním svahem vrchu Páterova hrobka (678 m). 


Pohled ve směru na Kameničky v Pardubickém kraji,
silnice vedena z obce Chlumětín v Kraji Vysočina.


Páterova hrobka (678,1 m) je zeměpisný název vrchu,
ve vrcholové části nemá zaměřený výškový bod,
nadmořská výška uvedena ve státním mapovém díle.


Vojtěchův kopec (674 m), jihozápadně od vrcholu Páterovy hrobky (678 m),
dominantní v přírodní rezervaci Volákův kopec,
 název PR odvozen od obrazu krajiny, autor Antonín Slavíček (1870–1910).

***

Aktualizace: CZ200610

Doporučené