Panský rybník, Krouna

 

Panský rybník, Krouna, Pardubický kraj.
V rámci Rybářství Litomyšl, který jej vlastní, také označovaný "Krouna velká",
rozlišující od sebe dva rybníky v obci Krouna, v ní také rybník "Krouna malá".
(duben 2020)

Panský rybník je zeměpisným názvem vodní nádrž vybudovaná v letech 2003 až 2004 společností Rybářství Litomyšl na katastrálním území obce Krouna v Pardubickém kraji České republiky (situační mapa s rybníky v obci Krouna).


Podívat se na místo v Google Earth:  Panský rybník, Krouna


*

Panský rybník, jihovýchodní část,
v záběru vpravo ostrůvek, hnízdiště vodního ptactva.
Zabarvení snímku do mírné červené způsobil západ Slunce. 
(duben 2020)


Rybník se nachází v přírodní oblasti Železných hor, je tzv. obtokový, napájen z potoku Kamenická voda, z odtoku rybníku se voda vrací do jeho koryta. Vodní plocha rybníku činí 7,5 ha, průměrná hloubka 1,16 m a 364 m je délka hráze, využíván je k chovu ryb s pravidelným výlovem a prodejem na místě. 

Zhruba uprostřed přítok z Kamenické vody, potoku pramenícím nad Pustou Kamenicí.
Rybník je obtokový, koryto potoku upraveno podél hráze
(v záběru od středu doleva, pod řadou stromů),
zcela vlevo znatelné přerušení (snížení) koruny hráze v místě bezpečnostního přelivu rybníku.


Zajímavostí může být, že ve vodní nádrži je v jeho jihovýchodní části malý ostrůvek, kde hnízdí vodní ptáci. Hráz rybníku je situována na severovýchodě, v koruně poměrně široká asi 4 m, pochůzná, přístup je od místní komunikace vedoucí od železniční zastávky v Krouně. 

Panský rybník, vodní plocha ze severozápadního břehu, v záběru uprostřed ostrůvek.

Přítok vody do rybníku je situován u jihovýchodního břehu, z potoku Kamenická voda, voda částečně odváděna do obtokového koryta vybudovaného podél hráze rybníku. Kamenická voda je pravostranným přítokem řeky Krounky v nedaleké obci Otradov.

Břehové porosty s rákosinami poskytují úkryt pro vodní ptactvo,
nerušené hnízdění jim zajišťuje malý ostrůvek v jihovýchodní části rybníku.

V místě současné vodní nádrže byl již v minulosti vyhrabán rybník. Podle historických pramenů se dříve také nazýval Pilský. Hráz původního rybníku byla protržena velkou vodou o Velikonocích v roce 1829 po silném dešti. Pro značně poškozenou hráz nebyl rybník tehdy obnoven. Část plochy původního rybníku porostla travou a stala se loukou, část byla zemědělsky obdělávána.

Panský rybník, pohled na vodní hladinu z hráze při západu Slunce.
(duben 2020)

K protržení hráze rybníku se váže pověst o hastrmanu a rolníkovi jménem Kříž. Mezi oběma vznikaly půtky, až rolník vyslovil kletbu, jejímž obsahem bylo přání, aby hastrman i s vodou rybníku zmizel na věčné časy. Na Velký pátek (Velikonoce) se pak rozpoutala bouře se silným deštěm, hráz rybníku byla protržena, voda z něho odtekla a následně zmizel i hastrman (upraveno, zdroj obec Krouna).

Panský rybník byl vyhrabán v mírném svahu nad potokem Kamenická voda,
z něho regulován přítok vody do rybníku, koryto potoku vedeno pod hrází,
dlouhá hráz v oblouku patrná v záběru vlevo.
(duben 2020, smt)

Rybník je vhodný pro pozorování života vodního ptactva a procházkám v jeho okolí, tvoří zajímavý a atraktivní krajinný prvek, z dálky viditelný zejména z lokality Lesní strana nad Krounou, k plavání však nevhodný. V rámci společnosti Rybářství Litomyšl označován také jako "Krouna velká", odlišující tak rybník s menší vodní plochou nazývaným "Krouna malá", západně od Panského rybníku.

Panský rybník, vodní plocha při pohledu z hráze jihozápadním směrem,
na obzoru zhruba uprostřed patrná sníženina georeliéfu na rozhraní přírodních oblastí,
od středu vlevo Hornosvratecká vrchovina, vpravo Železné hory.
(duben 2020, smt)

Přírodní poměry

Panský rybník je situován v přírodní oblasti Železných hor, na okraji geomorfologického okrsku Kameničská vrchovina. Severně od rybníku, jen několik desítek metrů, probíhá rozhraní s geomorfologickým okrskem Skutečská pahorkatina, do ní vtéká pod rybníkem potok Kameničská voda a na začátku zástavby obce Otradov je pravostranným přítokem řeky Krounky.

Panský rybník v deštivém počasí, pohled ze severozápadního břehu.
(srpen 2020, smt)

Zhruba kilometr severovýchodně od rybníku pak prochází nad korytem Rychnovského potoku rozhraní dvou geomorfologických celků, Železných hor / okrsku Kameničská vrchovina a Hornosvratecké vrchoviny / okrsku Borovský les.

Panský rybník, rákosiny při břehu.
(srpen 2020, smt)


Kameničská vrchovina Železných hor vytváří poměrně úzký výběžek na jihovýchod od rybníku, až nad zástavbu v nedaleké obci Pustá Kamenice. Z hráze rybníku je také poměrně dobře pozorovatelné rozhraní Železných hor / Kameničské vrchoviny a Hornosvratecké vrchoviny / Borovského lesa. 

Testovací videoklip: Panský rybník, pohled z okraje severozápadního břehu.
(deštivé počasí, CZ200806)

Rozhraní přírodních oblastí je vedeno nad korytem řeky Krounky, v tomto pohledu mezi Kořenným kopcem (667 m) v Železných horách a výškovým bodem Zadní obora (675 m) na svahové kupě v Hornosvratecké vrchovině (situační pohled viz foto výše, pohled z hráze rybníku Panský).

Recenze a fotografie v Google Maps: Panský rybník, Krouna

**

Upravený videoklip: Panský rybník, pohled z okraje severozápadního břehu.
(deštivé počasí, CZ200806)

Poznámka: V popisku fotografií zkratka smt znamená "soubor mobilní technologií", neboli fotografie pořízená fotoaparátem mobilního telefonu. Uvádím zpravidla tam, kde se v článku vyskytují fotografie také pořízené běžným fotoaparátem.

***

Aktualizace: CZ200808

Doporučené