16. poledník ve městě Skuteč, Pardubický kraj

 

Památník s vyznačeným průchodem 16. poledníku městem Skuteč v Pardubickém kraji.
(únor 2021)

16. poledník prochází v Česku čtyřmi městy, od severu k jihu jsou to Třebechovice pod Orebem, Holice, Skuteč a Velké Meziříčí. Město Skuteč si tento fakt připomenulo slavnostním odhalením malého památníku dne 28. října 2018 u příležitosti stého výročí vzniku samostatného Československa.

Podívat se na místo v Google Earth: 16. poledník, město Skuteč, Pardubický kraj

*

Památník byl vybudován nákladem města na základě textových a grafických podkladů zpracovaných studenty Gymnázia Suverenního řádu maltézských rytířů ve Skutči. Památník, žulový pilíř s pamětní deskou a vedle stojící informační tabulí, se nachází v ulici Boženy Němcové, na okraji parkoviště proti hřbitovu. Žulovým pilířem (viz foto výše) je zde vyznačen náznak průchodu 16. poledníku městem Skuteč.


Žulový pilíř s pamětní deskou, na ní nápis "TUDY PROCHÁZÍ ŠESTNÁCTÝ POLEDNÍK" a datem 28.10.2018.
(únor 2021)

16. poledník do města Skuteč přichází od severního pólu, v Česku pak od města Holice, v místě ve směru od vesnice Štěpánov a okraj hřbitova, od žulového pilíře následně míří k veřejnému letišti ve Skutči v oblasti návrší Humperky, též s kamenolomem, a dál směřuje k městu Velké Meziříčí a jižnímu pólu Země.

Informační tabule památníku 16. poledníku procházejícího městem Skuteč.
(únor 2021)

Informační tabule prezentuje návštěvníkům tohoto místa obecně poledníky vymezené na Zemi a konkrétně i průchod 16. poledníku územím jednotlivých států. Od severního pólu v oblasti Arktidy směrem k jižnímu pólu v Antarktidě jsou to postupně následující státy: Norsko, Švédsko, Polsko, Česko, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Itálie, Libye, Čad, Středoafrická republika, Konžská republika, Demokratická republika Kongo, Angola, Namibie.

Zeměkoule s grafickým vyznačením průchodu 16. poledníku mezi severním a jižním pólem.
(únor 2021)

Poledník je nejkratší spojnice míst na Zemi procházející od severního pólu k jižnímu pólu, přičemž v kterémkoliv místě této spojnice platí ve stejný okamžik shodný časový údaj označující poledne, odtud název poledník, pocházející z latinského meridies, dříve také označovaný jako meridián.

16. poledník při průchodu státním územím České republiky je vyznačen červenou spojnicí.
(únor 2021)

Každý poledník je stejně dlouhý a sice 20.004,5765 km a na Zemi je jich vymezeno celkem 360, přičemž za tzv. nultý nebo též základní poledník je tradičně udáván ten, který prochází městem Londýn ve Velké Británii, místem nesoucím název Greenwich, konkrétně tam se nacházející astronomickou observatoří (odkazy vedou na místa v Google Earth). 


Jednotlivá časová pásma vyznačená sítí poledníku na Zemi, přes Česko vedený je 15. poledník, který udává časový posun +1 hodinu od tzv. nultého poledníku.
(únor 2021)

Jednotlivé poledníky, spojnice dalších míst na Zemi jdoucí v řadě za sebou od tzv. nultého poledníku směrem k východu, tak určují tzv. časová pásma, ve kterých ve stejný okamžik platí shodný časový údaj. Na protější straně Země, oproti nultému poledníku, prochází od severního k jižnímu pólu tzv. mezinárodní datová hranice, při jejím překonání se mění jednotlivé datum určující konkrétní den.

Průchod 16. poledníku městem Skuteč, znázorněn červenou spojnicí na mapě.
(únor 2021)

Městem Skuteč v Pardubickém kraji prochází 16. poledník tzv. východní délky (na východ od nultého poledníku), přičemž tzv. poledne je zde oproti nultému poledníku procházejícím Londýnem posunuto o 1 hodinu a 4 minuty (dle údaje zmíněného na informační tabuli).

Poledníky ve směru na východ nebo západ od nultého nebo též základního poledníku určují tzv. zeměpisnou délku vyjádřenou ve stupních 0 až 360, z toho polovinou (0 až 180 stupňů) od nultého poledníku na východ je to východní délka a směrem na západ je to západní délka. 

**
Recenze a fotografie v Google Maps: 16. poledník, město Skuteč, Pardubický kraj 

***
Související faktografie:

16. poledník, památník ve městě Skuteč (turistická mapa, Mapy.cz, návrh na zakreslení do mapy odeslán 9.3.2021, v mapě se zobrazuje od 10.3.2021)

Památník 16. poledníku ve městě Skuteč je veřejně dostupný bezbariérově kdykoliv, nachází se v trase Klubu českých turistů zeleně značené, v úseku od centra města (Palackého náměstí, na něm například Mariánský sloup) směrem k TIC a Městskému muzeu, následuje památník u hřbitova a od něho pokračuje turistická trasa do prostoru bývalé přírodní rezervace Malhošť (lokalita s Malhošťskou vyvěračkou, pískovcovými relikty a Anenským potokem), následně trasa pokračuje ke zřícenině hradu Košumberk (Luže).

Město Skuteč (česká Wikipedie)

Skutečská pahorkatina (česká Wikipedie)

Aktualizace: CZ210309




 



Doporučené