Hradní zřícenina Oheb, Seč

Hradní zřícenina Oheb situována na k. ú. Proseč u Seče, město Seč
v Pardubickém kraji (foto duben 2022).

Hrad snad z 2. pol. 14. stol., první doklad však r. 1405, poslední pak r. 1628,
později zřejmě opuštěn, dnes volně přístupná zřícenina.

Pod zříceninu vedena modrá turistická trasa Klubu českých turistů, úsek Ústupky – Hořelec, součást Vlastivědné stezky Krajem Chrudimky.

Zbytky vstupní brány do hradu, postaven byl z místních hornin. 
Info k horninám též například na naučné stezce Historie vápenictví,
část stezky vedena z města Seč k rozcestníku "Oheb - zřícenina" na modré turistické trase.

Část zříceniny hradní věže na vysoké skále nad vodní nádrží Seč. 
Silueta hradní zříceniny je viditelná z protilehlého břehu vodní nádrže z lokality Na špičce, výhled na turistické trase nejlépe v zimě nebo v jarních měsících, kdy nemají stromy velké olistění.

Část zasypaného sklepení hradu. Zbytky zříceniny rozrušuje dále eroze a také náletové dřeviny kořenovým systémem.

V zimě a na jaře je mezi stromy vidět přehradní hráz vodní nádrže Seč na řece Chrudimce. Zhruba uprostřed záběru rozeznatelný portál silničního tunelu ve skalním masivu, na něm kdysi stával hrad Vildštejn (místo v objektu vodní nádrže Seč, veřejnosti nepřístupné).


Areál zříceniny hradu je poměrně rozlehlý, nachází se na skalním ostrohu nad vodní nádrží Seč, v lokalitě s názvem Oheb. Název odvozen od ostrého ohybu (oheb) řeky Chrudimky, dnes také patrný ve vodní nádrži Seč, ve které vzdutí hladiny vytváří v ohybu malý ostrov.

Z areálu hradní zříceniny je v zimě a na jaře mezi stromy vidět také zástavba města Seč.

Hradní zřícenina je situována v přírodní oblasti Železných hor, v části Sečské vrchoviny, na skalním ostrohu mezi vrcholem Malý Oheb (513,5 m) a trigonometrickým bodem Na Ohbí (575,5 m). Výškové body jsou součástí železnohorského hřbetu táhnoucího se nad pravým břehem řeky Chrudimky a nadmořskou výškou stoupajícího směrem k Trhové Kamenici.

Hradní základy byly zapuštěny do skalnatého masivu, tvořeného horninami pararulou až migmatitem flebit-stromatického typu v soustavě Českého masivu (krystalinikum a prevariské paleozoikum).


Detail skály pod zbytky hradeb zříceniny Oheb, horniny někdy souhrnně nazývané jako ohebské ruly (blíže viz geovědní mapy České geologické služby).

*
Skalní ostroh nad řekou Chrudimkou byl ve 14. století v majetku kláštera Řádu svatého Benedikta ve Vilémově. Předpokládá se, že koncem 14. století byl na skalnatém hřbetu postaven hrad, až z roku 1405 však o něm pochází zmínka, náležejícímu tehdy do vlastnictví Ješka z Popovce a Ohebu.

Podívat se na místo v Google Earth: zřícenina hradu Oheb

Hradní zřícenina se nachází na katastrálním území Proseč u Seče, to je součástí města Seč v Pardubickém kraji. Lokalita Oheb je situována v přírodní oblasti Železných hor, v části Sečské vrchoviny, na území velkoplošné Chráněné krajinné oblasti Železné hory a přírodní rezervace Oheb s rozsáhlými suťovými lesy a reliktními bory a bučinami. 

Pohled z hradní zříceniny Oheb na ostrůvek ve vodní nádrži Seč, za ním přítok řeky Chrudimky ukrytý ve vodní nádrži.

Okrajem přírodní rezervace je vedena modrá turistická trasa Klubu českých turistů v úseku Ústupky – Hořelec, je součástí vlastivědné stezky Krajem Chrudimky. Od turistického rozcestníku "Oheb - zřícenina" lze vystoupit po lesní pěšině k areálu hradní zříceniny.

Pohled do krajiny od hradní zříceniny zhruba na jihozápad až západ, přibližně směrem na Vilémov s bývalým klášterem Řádu svatého Benedikta, ve 12. stol. jeden z největších ve střední Evropě (zrušen v roce 1575, na jeho místě později tvrz a zámek, dnes v soukromém vlastnictví). 

Lokalita Oheb nad vodní nádrží Seč se stejnojmennou přírodní rezervací v Chráněné krajinné oblasti Železné hory.

Zbytky hradeb lemují skalní hranu ostrohu nad lokalitou Oheb.

Areálem zříceniny lze volně procházet, okraje skalního ostrohu jsou opatřeny zábradlím.

Pohled z vyhlídky v areálu hradní zříceniny Oheb ve směru přítoku řeky Chrudimky do vodní nádrže Seč.

Turistické odpočívadlo, informační tabule a vlevo rozcestník Klubu českých turistů pod hradní zříceninou Oheb na modré turistické trase v úseku Ústupky – Oheb – Hořelec, po naučné stezce Historie vápenictví a následně souběžné zelené trase lze pokračovat také k přehradní hrázi vodní nádrže Seč a přes ní dál do města Seč.

Komplex hradní zříceniny je od 3.5.1958 nemovitou kulturní památkou chráněnou v České republice. Velkou návštěvností a volným vstupem do areálu je však historická památka značně devastována. Archeologickým průzkumem bylo zjištěno, že vnější opevnění hradu bylo založeno na původních starších valech, přesná doba založení hradu a kdo nechal hrad vystavět je dosud zahaleno tajemstvím.

Recenze v Google mapě: Zřícenina hradu Oheb

Poznámka:
Památkový list Národního památkového ústavu: Hrad Oheb, zřícenina
CZ220429

Doporučené