Kaple Čtrnácti sv. pomocníků zvaná též Paletínská, Luže (místní část Košumberk)

Kaple Čtrnácti svatých pomocníků na Košumberku,
v části města Luže (foto duben 2022).

Kaple je situována na malém pahorku 351 m n. m. na okraji lesní lokality Paletín
u místní komunikace nazývané Andělská cesta, která vede od poutního kostela Panny Marie Bolestné na Chlumku směrem ke kapli sv. Jana Nepomuckého a pokračuje ke kapli Čtrnácti sv. pomocníků.

Nad kopulovitou střechou je osmiboká věžička bez zvonu, 
s tzv. cibulovitou stříškou a jejím zúžením zakončeným makovicí (střed 371 m n. m.),
z makovice vytažen svislý kovový nosník, na něm zdobný motiv, nad ním symbol Tovaryšstva Ježíšova s písmeny IHS (viz níže text článku), nosník je zakončen tzv. jetelovým křížkem.

Na pahorku u kaple turistické odpočívadlo, informační tabule
a na stromě připevněný turistický rozcestník.

Turistický rozcestník Klubu českých turistů s názvem Paletínská kaple,
červená trasa v úseku Košumberk – Bílý Kůň, většinou v lesní lokalitě Paletín,
odtud pomístní název kaple.

Pohled do krajiny od kaple východním směrem, část místní komunikace
 v záběru je zaústěná do silnice II/356 v úseku Luže – Bílý Kůň.

Pohled do krajiny od kaple severovýchodním směrem k obci Střemošice,
zhruba uprostřed na obzoru bíle natřená výklenková kaple zvaná místně Poklona
(barokní kulturní památka, viz místo v mapě).

Kaple Čtrnácti svatých pomocníků, celkový pohled na místo,
vlevo lesní cesta s turistickou trasou lokalitou Paletín, směr Bílý Kůň. 

Hlavní průčelí se vstupem do kaple od severu, dveře usazeny v pískovcovém portálu,
nad ním segmentový pískovcový fronton, původně zřejmě fungoval jako kartuše,
uprostřed viditelný ve zdi upevněný závěs, snad pro obraz, znak apod.

Kaple v žánrové scéně se sluncem, pohled z lesní cesty od jihovýchodu,
půdorys kaple tvoří osmistěn, v severní, východní, jižní a západní stěně zabudováno okno.

V severní stěně kaple zabudovaná nivelační značka (šedivý kovový trn) v nadmořské výšce 351,863 m zaměřená v roce 1954 ve výšce 0,5 m nad úrovní terénu.

Sakrální stavba situována za hranou kuesty Novohradské stupňoviny, na okraji lesního pozemku  Paletín, střed makovice kaple tvoří výškový zhušťovací bod "Košumberk, kaple" v nadmořské výšce 370,94 m, k němu výška od úrovně terénu zhruba 19,5 m je výškou kaple (bez nosníku s křížkem).

Náznak probouzejícího se jara u paty kaple (cca 351,4 m n. m.) v dubnu roku 2022.

Kaple Čtrnácti svatých pomocníků, místně zvaná Paletínská, je sakrální stavba v barokním stylu v sídelní lokalitě Košumberk na katastrálním území Luže, součásti města Luže v Pardubickém kraji, postavená v roce 1724 na okraji lesního pozemku s názvem Paletín, odtud pochází pomístní název kaple, která je od 3.5.1958 nemovitou kulturní památkou chráněnou v České republice.


Pomístní název Paletínská kaple vznikl přirozenou lidovou snahou jako určení místa, kde byla sakrální stavba vybudována, totiž na okraji lesní lokality Paletín a jistě i snahou o lepší zapamatování názvu kaple, zkrácením dlouhého pojmenování souvisejícího se zasvěcením čtrnácti svatým pomocníkům uctívaným v římskokatolické církvi.

Paletín je standardizovaným zeměpisným názvem lesní pozemek nad pravým břehem řeky Novohradky, z velké většiny v příkrém svahu (tzv. čelní svah kuesty) se skalními výchozy ve výběžku geomorfologického okrsku Novohradská stupňovina (viz Český zeměměřický a katastrální úřad, základní mapa – Paletín). 

Zalesněný svah se táhne od sídelní lokality Bílý Kůň  na k. ú. Střemošice, kde dosahuje zhruba 67 m výšky (cca 310 až 376,5 m n. m.) po sídelní lokalitu Košumberk na k. ú. Luže s asi 50 m výšky (cca 300 až 351 m n. m.). Nejvyšší bod "V Paletíně" dosahuje nadmořské výšky 377 m nad lokalitou Bílý Kůň na k. ú. Střemošice, dostupný je od kaple podél okraje lesa.

Geomorfologický výběžek Novohradské stupňoviny je součástí Loučenské tabule v rámci Svitavské pahorkatiny. Zajímavý je ještě tím, že na území města Luže jsou v krajině dominantní dva tzv. horninové suky tvořené terciérním čedičem vulkanického původu, blíže ke kapli s názvem Košumberk se stejnojmenným hradem a téměř v centru města pojmenovaném Chlumek, v jehož vrcholové části byla postavena v 17. století nejprve kaple a později přebudována na poutní kostel Panny Marie Pomocnice na Chlumku (viz odkazy » místa v mapě).

Podívat se na místo v Google Earth: poutní kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku

Při stavbě kaple Čtrnácti svatých pomocníků na okraji paletínského lesa bylo výhodně nezjištěným stavitelem využito malého pahorku s nadmořskou výškou 351 m za hranou kuesty, jejíž čelní strmý svah klesá zhruba ve vzdálenosti 100 m jižně od ní do nadmořské výšky kolem 300 m v hlubokém údolí řeky Novohradky.

Výběr lokace sakrální stavby je poplatný době, kdy vznikla, využívá romantické krajiny s výhledy do okolí a blízkosti smíšeného lesa, který vytváří v jarním světle a v podzimním zabarvení stromů neobyčejně skvělou podívanou, později bylo toto období označené jako baroko (někdy též barok), to se projevuje samozřejmě i na architektonickém uměleckém ztvárnění kaple.

Kaple je osmiboká, výška od země po tzv. makovici kolem 19,5 m a délka jednotlivých stěn zhruba 4,5 m, asi 36 m tak činí obvod stavby. Průčelím směřuje k severu, vstupní dveře jsou zasazené v pískovcovém portálu, nad ním pískovcové segmenty, tvořily pravděpodobně kdysi kartuš s upevněným uměleckým artefaktem (t.č. viditelný závěs ve zdi). Ve stěně na východ, jih a západ jsou zabudována malá okna. Vpravo od vstupních dveří je ve zdi ve výšce 0,5 m nad úrovní terénu zabudovaná kovová nivelační značka 351,863 m n. m.

Střechu tvoří kupole se šablonami z modrošedé břidlice, ve středu zbudovaná osmiboká věžička zvonice (t.č. bez zvonu) se zúžením zakončeným tzv. makovicí, její střed v nadmořské výšce 371 m, nad ní svislý nosník, na kterém je upevněn ozdobný ornament, zhruba uprostřed jeho výšky pak znak řeholního řádu Tovaryšstva Ježíšova (nikoliv symbol slunce, jak můžeme v některých textech týkající se kaple číst). Nejvýše na nosníku je umístěn tzv. latinský kříž, ovšem každé z jeho ramen je umělecky zakončeno do tvaru jetelového trojlístku, symbolu svaté Trojice (toto ztvárnění se označuje též jako jetelový kříž).

Symbol řeholního řádu Tovaryšstva Ježíšova, který je naznačen na nosníku nad kaplí ve tvaru kruhu, připomíná hostii obklopenou plameny, symbol těla Kristova po přeměně neboli chléb v tradici křesťanů ke slavení díkuvzdání (eucharistie). Uprostřed kruhu jsou umístěna tři písmena "IHS" neboli tzv. christogram (z latinského: Christi monogramma = Kristův monogram). Zmíněná tři písmena IHS v latinské podobě se též vykládají ve významu: Iesus hominum Salvator (česky: Ježíš spasitel lidí). 

Symbol se třemi písmeny IHS v kruhu orámovaném paprsky nad kaplí mimo jiného potvrzuje, že jde o sakrální stavbu, kterou iniciovalo Tovaryšstvo Ježíšovo (lidově: jezuité, viz odkaz na článek v české Wikipedii), neboť je uváděn také jako znak zmíněného řeholního řádu.

Zasvěcení kaple čtrnácti svatým pomocníkům se vztahuje k události v oblasti Luže a okolí, kde se v roce 1715 rozšířila morová nákaza. V té době, konkrétně v letech 1713 až 1720, byl v Luži v rezidenci řeholního řádu Tovaryšstva Ježíšova představeným Jan Kotz (1662–1720), mj. v letech 1702 až 1705 rektor na koleji v Hradci Králové, v letech 1707 až 1710 rektor na koleji v Klatovech.

Jan Kotz se zavázal, že pokud tuto morovou nákazu on sám a jistě i členové řeholního řádu překonají a také jako místo pro modlitby za ochranu před nemocemi a neštěstím, nechá postavit kapli, pro níž bylo vybráno právě místo u paletínského lesa. 

K lesu, následně i ke kapli, směřovala místní komunikace místně nazývaná Andělská cesta, vedená od rezidence řeholního řádu na Chlumku v Luži kolem sochy sv. Jana Nepomuckého (dnes kaple, viz recenze v Google mapě – kaple sv. Jana Nepomuckého na Košumberku), dodnes má lokalita na Košumberku nedaleko kaple název U andělské cesty.

Při tzv. Andělské cestě od poutního kostela Panny Marie Pomocnice na Chlumku k Paletínské kapli byla v roce 1746 umístěna socha svatého Jana Nepomuckého, kterou však v roce 1761 "zastřešili" trojbokou, otevřenou sakrální stavbou a následně vysvětili jako kapli svatého Jana Nepomuckého.

Podívat se na místo v Google Earth: kaple svatého Jana Nepomuckého, Košumberk

Paletínská kaple, jak výše zmíněno, je zasvěcená čtrnácti svatým pomocníkům, ti jsou uctíváni v římskokatolické církvi jako ochránci či přímluvci za ochranu před neštěstím a nemocemi, tvoří ji svatí: Akátius, Barbora, Blažej, Kateřina Alexandrijská, Kryštof, Cyriak, Diviš, Erasmus, Eustach, Jiří, Jiljí, Markéta Antiochijská, Pantaleon a Vít (blíže viz článek na české Wikipedii: Čtrnáct svatých pomocníků).

Poznámka:
Zkrácený text a některé fotografie pořízené mobilním telefonem v dubnu 2022 použity pro recenzi v Google Maps, viz kaple Čtrnácti svatých pomocníků, zvaná Paletínská 

Na informační tabuli u kaple a také v některých textech dostupných na internetu je uváděno, že název kaple je odvozen od tzv. Palatinské kaple, což je chybná úvaha, známé je totiž, že palatinskou je tzv. kaple palácová (viz například Palatinská kaple v Palermu na Sicílii nebo Palatinská kaple v německém městě Cáchy, od roku 1978 památka UNESCO, viz místo Pfalzkapelle v Google Earth). Na Košumberku nejde o palácovou kapli, ale o sakrální stavbu postavenou u lesní lokality Paletín. 

Z říše hypotetických konstrukcí je i přiřazení názvu Paletínské kaple k jakémusi odkazu ke kapli "Palestínské" s určením do Jeruzaléma ve státě Izrael.

Ke kapli Čtrnácti svatých pomocníků (Paletínské) se váže mj. zmínka v časopisu Chlumeček č. 2022/1,  magazínu Římskokatolické farnosti Luže, ve které se uvádí, že v adventním čase v roce 2021 byla v kapli konána tzv. ranní rorátní mše po dlouhých letech a žádný z místních pamětníků nezná rok, kdy tu byla předtím mše svatá naposledy sloužena.

Aktualizace: CZ220425

Doporučené