Zřícenina tvrze Svojšice, Pardubický kraj

Zbytky původně gotické tvrze, snad z počátku 14. stol., obec Svojšice, Pardubický kraj
(foto duben 2022).

Objekt tvrze je označen tabulkou na zdi, nese letopočet písemného dokladu a znak obce Svojšice.

Tvrz na pozemku obce je volně přístupná, částečně i její interiér s jednou místností.

V přístupném interiéru se nachází stylové sezení a stůl ze dřeva.

Pozůstatek původně gotické věžové stavby je situován na katastrálním území Svojšice u Choltic, od 3.5.1958 je nemovitou kulturní památkou chráněnou v České republice.

V roce 1553 byla tvrz prodána Jiřímu Gerštorfovi z Gerštorfu, majiteli panství spojeného s nedalekým zámkem Choltice. 

Podle archeologického průzkumu byla tvrz majiteli postupně stavebně upravována.

V době tzv. třicetileté války, v roce 1634, byla vypálena vojsky a postupně zpustla.

*
Tvrz Svojšice je pozůstatek původně gotické věžové stavby situované na katastrálním území Svojšice u Choltic v Pardubickém kraji, od 3.5.1958 je nemovitou kulturní památkou chráněnou v České republice.

Podívat se na místo v Google Earth: Zřícenina tvrze Svojšice

Založení tvrze se předpokládá na počátku 14. století, dle archivních dokumentů (zemské desky v Národním archivu v Praze, zde více o instituci) je existence tvrze doložená na listině z 22.11.1365 vydané ve Vilémově, v klášteře Řádu svatého Benedikta, jako ručitel jisté obchodní transakce je v ní uveden Mikuláš zvaný Mikšík ze Svojšic, vlastník tvrze.

V roce 1405 vlastnila tvrz Dcera zmíněného Mikuláše, jinak vdova po Heřmanovi z Mrtic (někdy též z Mrdic), který vlastnil nedaleký Heřmanův Městec. Následně se majitelé střídali až v roce 1553 byla tvrz prodána Jiřímu Gerštorfovi z Gerštorfu, majiteli panství spojeného s nedalekým zámkem Choltice (viz Gerštorfové z Gerštorfu). 

Podle archeologického průzkumu byla tvrz majiteli postupně stavebně upravována. V roce 1620 se stal majitelem tvrze Štěpán z Gerštorfu, který však byl 18.2.1623  za účast na povstání českých stavů proti Habsburkům vypovězen ze země, majetek mu zabaven. Tvrz byla 2.6.1623 spolu s dalšími statky odkoupena hrabětem Kryštofem Šimonem z rodu Thun - Hohenstein

K osobě Štěpána z Gerštorfu se váže pověst o truhlici s cennostmi ukryté před jeho odchodem ze země ve zdi bývalé kuchyně v objektu tvrze. V roce 1813 měla do vesnice přijet blíže nezjištěná vojenská osoba a truhlici s cennostmi vyzvednout. Další pověst také vypráví, že z tvrze byla vybudována podzemní chodba.

V době tzv. třicetileté války, v roce 1634, tvrz vypálilo vojsko císaře Ferdinanda II. a postupně zpustla jako neobydlený objekt. Údajně však byla obývaná také ke konci 19. století místním hajným. Rod Thun - Hohensteinů tvrz vlastnil jako součást panství Choltického zámku, ves Svojšice pak byla součástí choltického velkostatku až do 2.5.1920, kdy se rozhodnutím zastupitelstva stala samostatnou obcí.

Zbytky tvrze se nachází téměř v centru obce na oploceném pozemku, za hranou svahu v nadmořské výšce 290 m nad potokem Struha, zvaném též Zlatotok, z hlediska přírodních poměrů je lokalita situována ve Chvaletické pahorkatině, přírodní oblasti Železných hor (viz též poznámka pod článkem).

*

Památník s bustou Julie Havlíčkové, rozené Sýkorové ze Svojšic

Na travnatém pozemku před pozůstatky tvrze byl 21. června 1936 odhalen památník místní rodačky a dcery hraběcího lesníka, Julie Sýkorové (16.4.1826–16.4.1855), provdané 4.3.1848 za Karla Havlíčka Borovského, novináře, spisovatele a tzv. obrozeneckého politika, za kterým odcestovala do vyhnanství v rakouském Brixenu, onemocněla tam tuberkulózou a po návratu do Prahy zemřela v den svých narozenin (proto se den a měsíc narození i úmrtí shodují, nejde tudíž o chybný údaj). 

Autorem bronzové busty Julie je sochař Bohuslav Burian (1913–1981), v letech 1931 až 1936 studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, v ateliéru profesora Karla Dvořáka, bustu Julie Havlíčkové vytvořil ještě jako student. Byla umístěna na žulový pilíř zhotovený kamenickou dílnou Josefa Pleskota (1880–1957) z Heřmanova Městce.

Pozůstatky tvrze i památník Julie Havlíčkové, rozené Sýkorové, jsou volně přístupné, z centra obce Svojšice po místní komunikaci, areál udržován, v místě jsou dvě turistická odpočívadla a informační tabule. V centru obce je malé parkoviště pro motorová vozidla. 

Doporučuji k návštěvě pro milovníky historických památek, v obci též výklenková kaplička a zvonička a na objektu obecního úřadu, v domě, kde se narodila Julie Havlíčková, pamětní deska.

Poznámka:
Z památkového listu Národního památkového ústavu s názvem Tvrz, zřícenina a archeologické stopy čerpány historická data.

V Google mapě navrženy úpravy kategorie (Historická památka), otevření 24 hodin, web Národního památkového ústavu (památkový list, viz výše).

Text článku použit pro recenzi v Google mapě, viz Zřícenina tvrze Svojšice.

V manželství Julie Sýkorové a Karla Havlíčka Borovského se narodila dcera Zdeňka Havlíčková (1848–1872) někdy nazývaná "dcera národa".

Článek Železné hory pro českou Wikipedii jsem upravoval v letech 2016 až 2019 za některých kritických hlasů o "nafouknutém" textu, avšak já tvrdím, že jde o podrobnosti zcela důležité pro pochopení přírodní oblasti a jejich přírodních poměrů, také v souvislostech se změnami způsobenými člověkem na území vymezeném jako geomorfologický celek Železné hory.

CZ220501

Doporučené