Lovecký zámek Karlštejn, Svratouch

Lovecký zámek Karlštejn, hlavní pavilón s tříosým rizalitem a částmi bočních křídel.
(květen 2020)

   Lovecký zámek Karlštejn byl postaven v letech 1770 až 1775 ve stylu středoevropské architektury pozdního baroka jako zázemí pro lovce zvěře v okolních lesních oborách a pro správu majetku náležejícímu k bývalému Rychmburskému panství, jehož tehdy majitelem, i zadavatelem stavby zámeckého areálu, byl Filip Kinský (1741 – 1827), šlechtic z chlumecké knížecí větve rodu Kinských. 

Podívat se na místo v Google Earth: Lovecký zámek Karlštejn

Hlavní zámecký pavilon a severozápadní křídlo.
(květen 2020)
Zcela vpravo kupole půlkruhové přístavby, v ní původně kuchyně.
Poznámka: roh se střešním okrajem již náleží hospodářské budově v zámeckém areálu.

Celý zámecký areál je přísně souměrný, odpovídající tehdejšímu pozdně baroknímu stylu, někdy také označovaného méně správně za rokokový. Hlavní zámecký pavilon je trojkřídlý, na boční křídla (severozápadní i jihovýchodní) navazuje půlkruhová přístavba, v severozápadní se nacházela zámecká kuchyň, v jihovýchodní zámecká kaple. 

Hlavní zámecký pavilon s jihovýchodním křídlem a jeho přístavbou.
(říjen 2018)
Pohled od jihozápadu (zadní trakt zámeckého objektu po renovaci fasády),
v půlkruhové přístavbě zámecká kaple.

Zámecká kaple je zajímavá i tím, že na místě byla postavena snad již v roce 1708 a po šedesáti dvou letech byla tzv. zastavěna do zámeckého areálu (více též článek Kaplička sv. Jiljí ve Svratouchu). 

Zámecký areál, vjezdová brána na tzv. čestný dvůr, po stranách hospodářské budovy.
(květen 2020)
Pohled z místní komunikace, po stranách zbytky lipové aleje vedoucí k lesní lokalitě Karlštejn,
původně k lovecké oboře pro černou zvěř (směrem k Čachnovu).

V zámeckém areálu se nacházejí také samostatně stojící hospodářské budovy po obou stranách zámeckého nádvoří, které je osově orientováno přibližně severovýchod – jihozápad, přičemž hlavní zámecká vjezdová brána stojí na severovýchodní straně nádvoří. Zámecký areál je od roku 1958 kulturní památkou v evidenci Národního památkového ústavu, v památkovém listu je prezentován jako dokument romantické nálady vrcholného baroka (z let 1770 až 1775).

V přístavbě jihovýchodního křídla kaple sv. Jiljí.
(květen 2020)
Nad kaplí kupole s osmibokou zvoničkou se stříškou v podobě helmice a vztyčeným křížkem.

Od hlavní vjezdové brány byla k lesní oboře Karlštejn (směr Čachnov) vybudována cesta se stromořadím lip, v současnosti (rok 2020) jsou na místě již pouhé zbytky bývalé lipové aleje, laděné tehdy do tzv. barokní romantické krajiny (situační letecký pohled, turistická mapa, viz Mapy.cz).  

Část původní lipové aleje vedoucí od zámeckého areálu k lesní lokalitě Karlštejn (směr Čachnov).
(květen 2020)
Původní lipová alej byla delší, dnes zbývá jen několik starých stromů, jejichž existence
ohrožuje každý silnější vítr a  větší množství vlhkého těžkého sněhu.

Zámecký objekt s budovami a nádvořím vykazuje přísnou souměrnost typickou pro architekturu v barokním slohu. Jednopatrový hlavní zámecký pavilon se dvěma přízemními křídly přibližně orientován čelem k severovýchodu, odvrácená strana objektu nad strmým úbočím vrchu k jihozápadu, boční křídla s přístavbami zakončenými půlkruhovou vnější zdí k severozápadu a jihovýchodu.

Původně hospodářský objekt zámku při místní komunikaci do Svratouchu.
(květen 2020)
V hospodářských objektech zámku bývaly například konírny i úřední místnosti správy,
také byt správce apod., na sloupu u vjezdu původní pískovcová skulptura (snad kůň).

Do zámeckého pavilonu začleněna v přístavbě jihovýchodního zámeckého křídla původní malá sakrální stavba (kaple sv. Jiljí) na místě dříve postavená. Kaple nad střešní kupolí s výškově dominantní osmibokou věžičkou zvoničky a stříškou typu helmice, na ní vztyčen křížek, se stylově rozvětvenými rameny. Zámecké objekty vykazují výrazné plastické tvary, omítané zdivo se světlými silnými maltovými pásy, vyznačující zděná pole s kontrastní vínově červenou barvou fasády.

Půlkruhová přístavba jihovýchodního křídla zámeckého pavilonu.
(květen 2020)
V přístavbě umístěna zámecká kaple, původní v tomto místě v roce 1708,
při výstavbě loveckého zámku v letech 1770 až 1775 zastavěna do objektu.


V krajině nad Svratouchem byla vytvořena kompozice českého baroka se zámeckým areálem v přírodní oblasti Žďárských vrchů, na jihozápadním okraji terénní plošiny v nadmořské výšce 780 m, ve vrcholové části kopce s výškovým bodem Karlštejn (783,4 m n. m.). 

Původně hospodářský objekt zámku při cestě k lesní lokalitě U hraběny. 
(květen 2020)
Po cestě vedena turistická trasa Klubu českých turistů k přírodním památkám,
modrá směr Zkamenělý zámek, červená na Rybenské Perničky,
při cestě v lese studánky Hraběnčina a Knížecí.

Od roku 1958 je lovecký zámek kulturní památkou v sídelní lokalitě Karlštejn, části obce Svratouch, v rámci administrativně správním v okrese Chrudim náležejícím do Pardubického kraje na území České republiky.

Vlastníci

Stavbu původního, tzv. lovčího zámku, zadal hrabě Filip Kinský v roce 1770, v jeho majetku byl zámek až do roku 1823, kdy byl odkoupen bavorským knížecím rodem Thurn-Taxis a kterému byl po roce 1945 majetek zkonfiskován československým státem. 

Jedna ze dvou pískovcových skulptur, každá na zděném sloupu u vjezdu do zámeckého nádvoří.
(květen 2020)
Podle památkového listu má jít o symbolického koně postaveného "na zadních".


Ve druhé polovině 20. století postupně více účelových uživatelů objektu, nejdéle rekreační a školící objekt (například národního podniku Kras Brno nebo Oděvního podniku Prostějov), po roce 1989 objekt v soukromém vlastnictví akciové společnosti OP Prostějov. Kolem roku 2014 získán akciovou společností GLACIS FORTE Praha a postupně renovován. V červnu roku 2020 renovace dokončeny, od 3. července 2020 je zámek otevřený veřejnosti. V zámeckém areálu restaurace, ubytování, galerie.

Geografie

V prostorově souměrném architektonickém komplexu objektů zdůrazněné přesně osově umístěné zámecké pavilony a hospodářské budovy, čestný dvůr s cestami a napojením zámeckého areálu na okolní krajinu v romantickém prostředí (stromová alej, rybník, vodní prameny – studánky Zámecká, Hraběnčina, Knížecí, obory s lovnou zvěří).

Vrch Karlštejn, až 784 m n. m. na okraji lesní lokality. 
(květen 2020)
Výškový bod je situován zhruba uprostřed záběru,
v lesním porostu, zhruba 35 m od okraje a 235 m od zámeckého areálu. 


Zámecký areál se nachází ve vrcholové části kopce nazývaného podle výškového bodu Karlštejn (až 784 m n. m. dle vrstevnicové mapy). Nikoliv přes vrchol a už vůbec ne v ose střechy loveckého zámku, jak je někdy uváděno, ale dosti vzdáleně, zhruba 1500 m severně od vrcholu, probíhá hlavní rozvodí evropských řek Labe a Dunaj (v povodí řek Dunaj / Morava / Dyje / Svratka situován vrchol Karlštejn s loveckým zámkem). 

Zámek vybudován zhruba v nadmořské výšce 781 m na vrcholové plošině mohutného vrchu.
(květen 2020)
Vrch s výškovým bodem Karlštejn (783,4 m), terén dosahuje až 784 m n. m. dle vrstevnicové mapy.
Pohled k zámku ve směru od výškového bodu (nachází se v lesní lokalitě).

Evropské rozvodí probíhá na spojnici výškových bodů V boučkách (724 m) nad Svratouchem (severovýchodně od lokality Ondrova louka), hřbet Pod Řivňákem (730 m), resp. trigonometrický bod s názvem Pod Hřivnáčem (729 m) až vrcholová kóta Řivňák (750 m TB až 751 m dle ZM).

Turistika

Zámecký areál se nachází na katastrálním území obce Svratouch, zhruba 2,1 km na jihovýchod (111°) od silnice II/354 v centrální části obce, od odbočky (rozcestník) na místní komunikaci vedoucí před zámecký objekt v sídelní lokalitě Karlštejn. Zhruba ve dvou třetinách místní silnice se připojuje červeně značená turistická trasa Klubu českých turistů přicházející polní cestou od města Svratky, od rozcestníku na náměstí 9. května, pozor trasa vede podle mne nevhodně okrajem golfového hřiště (Golf Club Svratka 1932), kde je možnost zdravotní újmy způsobené odpáleným golfovým míčkem. 

Lovecký zámek Karlštejn je od roku 1958 kulturní památkou České republiky.
(červenec 2019)
Hlavní vstup a vjezd na čestné nádvoří zámeckého areálu,
celková renovace probíhala v letech 2014 až 2020 za přispění Pardubického kraje. 
  
Modře značená turistická trasa Klubu českých turistů vedena od železniční stanice Čachnov k loveckému zámku Karlštejn. V lokalitě Pod Řivňákem, na křižovatce lesních cest turistický přístřešek, místo označeno jako přírodní zajímavost Zelená křižovatka v nadmořské výšce 735 m na hlavní evropské rozvodnici řek Labe – Dunaj (úmoří Severního – Černého moře). Trasa prochází též bývalou lesní oborou Karlštejn pro černou zvěř (zrušena roku 1825). Posledních několik set metrů turistické trasy vede lesní zpevněnou cestou, podle které byla kdysi vysázena lipová alej (dnes k vidění již jen několik velmi starých stromů).

Turistické informační mapy před zámeckým areálem.
(květen 2020)
Směrem vlevo turistické trasy k přírodním památkám Rybenské Perničky a Zkamenělý zámek.
(červená a modrá Klubu českých turistů).

Od loveckého zámku pokračuje modrá turistická trasa lesní lokalitou k přírodní památce Zkamenělý zámek se skalními výchozy a bývalým slovanským hradištěm (v 18. až 19. století nazývaný též Starý Karlštejn), více v článku na české Wikipedii Zkamenělý zámek (vlastní úprava).

Turistický rozcestník před zámeckým areálem.
(květen 2020)

*

Další fotografie s popisky


Jednopatrový hlavní zámecký pavilon, krytý dvojitou valbovou střechou.
(červenec 2019)
Podél hlavního vstupu dva zděné sloupy s tzv. toskánskou hlavicí a při líci zdi dva pilastry nesoucí balkon s kovovým zábradlím.

Detail na vstup do hlavního zámeckého pavilonu.
(duben 2019)

Detail balkonu neseného sloupy s tzv. toskánskou hlavicí.
(červen 2019)

Zámecká kaple, původně v místě samostatný malý sakrální objekt – kaple z roku 1708.
(říjen 2018)

Detail osmiboké zvoničky se stříškou tvaru helmice a "větveným" křížkem nad kupolí kaple.
(červen 2019)

Detail křížku vztyčeného nad kupolí zámecké kaple.
(duben 2019)

**
Foto-lokace
administrativně-správní: obec Svratouch, Pardubický kraj
přírodní oblast: Žďárské vrchy v rámci Hornosvratecké vrchoviny

Související články
Lovecký zámek Karlštejn (článek na české Wikipedii, vlastní úprava)
Karlštejn, výškový bod Žďárských vrchů (článek na české Wikipedii, vlastní úprava)
***
Aktualizace: CZ200614


Doporučené