První jarní aneb poslední se Sárou

Mezi první jarní ohlašovatele jara náleží i bledule jarní, ostatně má to ve svém názvu, který dostala oprávněně, byť na jaře v roce 2021 se jarnímu období moc nedařilo nad zimou zvítězit. Na snímku bledule jarní v lokalitě Národní přírodní rezervace Ransko. Foto: CZ210414

Výprava do Národní přírodní rezervace Ransko (NPR) na Českomoravské vrchovině, přesněji na rozhraní dvou jejich přírodních oblastí, Hornosázavské pahorkatiny a Křižanovské vrchoviny, byla plánována dlouho dopředu. Cílem byl kvetoucí "přírodní koberec" bledulí jarních. 

Konkrétní den byl zvolen podle počasí dávajícího předpoklad, že bledule jarní opravdu pokvete, protože v roce 2021 poněkud později, než je v jiných letech bylo obvyklé. Lépe řečeno v letech, které jsme poslední desetiletí prožívali, kdy bledule jarní rozkvétaly již někdy ve druhé polovině února a v prvních dnech dubna už nebylo na co koukat. 

V letech dřívějších byl však čas rozkvětu bledule jarní takřka podobný jako v roce letošním, rozkvétala až v průběhu března a do poloviny dubna jsme měli možnost její květenství obdivovat. Signálem, že bledule jarní v NPR skutečně kvete, byly i fotografie na sociální síti.

Sára (20.1.2008 - 16.4.2021), jeden z posledních snímků mé společnice, neúnavně mne doprovázející na výpravách v terénu zhruba od poloviny roku 2008 až do dubna 2021. Nebylo tomu jinak ani 16.4.2021 při výpravě za "první jarní" květinou do Národní přírodní rezervace Ransko. Na snímku pátrá Sára po návštěvnících, kteří tu byli před námi! Ano, u stojanu informační tabule, viz další foto.

Termín výpravy byl nakonec stanoven na 14. dubna 2021, kdy poslední sníh napadlý před několika dny se rychle měnil ve vodu a zelenající se tráva znamenala, že by se v lesním příšeří Národní přírodní rezervace Ransko mohla objevit bledule jarní nad sněhovou přikrývkou. Jak to na místě vypadalo ukazují fotografie.

Informační tabule Správy CHKO Žďárské vrchy v lokalitě Národní přírodní rezervace Ransko. Stojí při lesní cestě v lokalitě s rozsáhlou plochou porůstající bledulí jarní. V tomto případě se jedná o jednu z největších lokalit výskytu zmíněné jarní květinky na Českomoravské vrchovině, zde konkrétně v přírodní oblasti Hornosázavské / Havlíčkobrodské / Přibyslavské pahorkatiny (geomorfologického celku / podcelku / okrsku). Foto CZ210414

Nicméně, původně byla tzv. první jarní výprava plánovaná bez jakéhokoliv tušení, že půjde také o výpravu poslední a to pro moji černou přítelkyni Sáru, která mne dlouhá léta na výpravách v terénu věrně doprovázela. Vlastně nevynechala ani jedinou možnost se zúčastnit, neboť venkovní prostředí ji přitahovalo pochopitelně více, než uzavřený prostor, k němuž se mohlo přidávat spojení, že tam má Sára svůj domov. Sára byla skvělou společnicí po mnoho let, přepočteno na člověka by se orientačně dalo konstatovat, že dosáhla 90 let věku.

Bledule jarní se v Národní přírodní rezervaci Ransko dne 16.4.2021 málem schovávala pod sněhem. Letošní rok byl s výskytem prvních jarních květin skutečně opožděný o dva a více týdnů podle nadmořské výšky. Zde roste zhruba v nadmořské výšce kolem 550 m. Foto: CZ210414

Výpravu za bledulí jarní přitom absolvovala Sára spolu se mnou a v průběhu pobytu v Národní přírodní rezervaci Ransko neprojevovala nijak velkou únavu, pochopitelně vzhledem k jejímu věku, dne 20. ledna 2021 měla totiž černá labradorka dožitých 13 let, takže právě dovršovala další čtvrtrok života z toho čtrnáctého a i na psu se stáří prostě projeví jeho sníženou aktivitou. Další dny však ukázaly, že osud ji připravil o možnost tento poslední čtvrtrok života uzavřít. Stalo se tak dva dny po výpravě, kterou Sára bezproblémově zvládla, její 16. duben 2021 byl jejím dnem posledním na tomto světě.

Přístupová lesní cesta do Národní přírodní rezervace Ransko ve směru od Pobočného rybníku. Při kraji lesní cesty "kráčí" Sára, trasa nemá turistické značení, je však součástí Naučné stezky Ranské polesí, jejímž výchozím stanovištěm č. 1 je Ždírec nad Doubravou. NS směřuje přes Nové Ransko (č. 2) k Pobočnému rybníku (č. 3) a následně do lokality s bledulí jarní (č. 4). Z lokality pokračuje lesním prostorem a souběžně s modrou a později i červenou turistickou trasou po obvodu zvláště chráněného území až do Krucemburku a podél silnice I/37 se lze vrátit do Ždírce nad Doubravou. Foto: CZ210414

Spolužití se Sárou mělo fascinující průběh, byla aktivní společnicí ve dnech pohody, ale i v čase nepříznivém. Nikdy nezklamala, také jako běžící po turistických trasách, těch značených v mapě i těch bezejmenných, prostě ve volném terénu. NPR Ransko jsme se Sárou navštívili poprvé v roce 2019, kdy jsme bleduli jarní stačili obdivovat na počátku dubna, ovšem již s uvadajícími květy. V roce 2020 pak v důsledku "koronavirových" opatření jsme za bledulí jarní nevyrazili, do NPR Ransko jsme se vypravili až v letním období (viz také blog Fotografie & Dokument, článek Národní přírodní rezervace Ransko).

Pobočný rybník, k němu je vedena Naučná stezka Ranské polesí, na břehu informační tabule stanoviště č. 3, výchozí místo na lesní cestu do lokality s bledulí jarní v Národní přírodní rezervaci Ransko. Pohled jihovýchodním směrem, k lesnímu prostoru Lesní pole ve zvláště chráněném území. Foto: CZ210414

Národní přírodní rezervace Ransko (dále jen NPR) nás přivítala poměrně slušným počasím, takže pochod za bledulí jarní po značené turistické trase byl bezproblémový. Vyráželi jsme od Pobočného rybníku, ve směru od Nového Ranska, části Ždírce nad Doubravou. Pobočný rybník je však situován na katastrálním území Starého Ranska, části městyse Krucemburk, dříve také s názvem Křížová v okrese Havlíčkův Brod, dříve ve Východočeském kraji, v současnosti je součástí Kraje Vysočina.

Pobočný rybník, pohled jižním směrem k lokalitě Na skalách, za rybníkem lesní prostor Nad Ranskem již v Národní přírodní rezervaci Ransko, přístupné pouze po vyznačených lesních cestách. Rybník je využíván vodním ptactvem, lze tu spatřit kromě tzv. "divokých" kachen např. také labutě. Foto: CZ210414

Pobočný rybník je průtočná vodní nádrž s plochou kolem 7 ha, délkou hráze asi 500 m, napájená vodou řeky Doubravky uměle vytvořeným přivaděčem z koryta řeky pod hrází Ranského rybníku. 

Pobočný rybník je situován většinou své plochy v přírodní oblasti Hornosázavské pahorkatiny, částí při jižním břehu v přírodní oblasti Křižanovské vrchoviny. V ní také pramení řeka Doubrava. Ta však svým průtokem od rybníku Řeka náleží do Hornosázavské pahorkatiny.

Bledule jarní se v lesním prostoru objevuje krátce po nástupu jarního počasí, v roce 2021 poněkud opožděného o dva až tři týdny. Foto: CZ210414

Zhruba kilometr od Pobočného rybníku se nachází první lesní plochy s bledulí jarní. Ta je ohrožený druh a je tedy chráněna ze zákona, v přírodě se vyskytuje vzácně, častěji ji lze objevit jako okrasnou květinu v zahrádkách. Místo s bledulí jarní v NPR Ransko je také zajímavé přírodními poměry, lokalitou prochází rozhraní obou zmiňovaných přírodních oblastí typu geomorfologických celků, Hornosázavské pahorkatiny a Křižanovské vrchoviny.

Bledule jarní, po rozkvětu mírně poškozené květy ranními mrazy a sněhem opakovaně napadlého v první polovině dubna 2021. Foto: CZ210414

Většina porostu s bledulí jarní se nachází v Hornosázavské / Havlíčkobrodské / Přibyslavské pahorkatině (geomorfologického celku / podcelku / okrsku). Nad lokalitou s bledulí jarní, směrem do vyšších nadmořských výšek i s nejvyšším vrcholem v NPR Ransko se zeměpisným názvem Ranský Babylon (674,4 m), stoupá lesní prostor již v přírodní oblasti Křižanovské / Bítešské vrchovině / Henzličky (geomorfologický celek / podcelek / okrsek).

Lokalita s bledulí jarní je situována na Českomoravské vrchovině, u rozhraní dvou přírodních oblastí, Hornosázavské pahorkatiny a Křižanovské vrchoviny. Na snímku v Národní přírodní rezervaci Ransko lokalita Bahno, většinou plochy náleží již do Křižanovské vrchoviny. Foto: CZ210414

Lokalita s bledulí jarní v NPR je mimořádně velká, v lesním prostoru je součástí vítání jarního času, kvete totiž brzo na jaře, mnohdy obklopena "bochánky" sněhu nebo dokonce jím přikrytá v pozdní sněhové nadílce. Převážně ji lze objevit v lužních lesích a na vlhkých loukách. Vlhké prostředí najdeme i v lokalitě jejího výskytu v NPR, porost je spojen s růstem jasanových olšin, ty tu zaujímají mnoho desítek hektarů. Jenom na některých místech však najdeme pod dřevinami také bleduli jarní. NPR je tu v péči Správy CHKO Žďárské vrchy se sídlem ve Žďáru nad Sázavou.

Stoupající nadmořská výška, zde kolem 556 m v Křižanovské vrchovině, je poznat i podle přibývajícího sněhu. Bledule jarní se v ostrůvcích sněhu poněkud ztrácí. Foto: CZ210414

Více o přírodní oblasti lze najít právě na blogu Fotografie & Dokument (viz článek NPR Ransko, Krucemburk). NPR je z hlediska administrativního většinou plochy situována na katastrálním území Staré Ransko (část městyse Krucemburk) a jižní okraj na katastrálním území městyse Havlíčkova Borová, obě obce náleží do okresu Havlíčkův Brod v Kraji Vysočina v České republice.

Detailní pohled na bleduli jarní v Národní přírodní rezervaci Ransko, v lokalitě u lesní cesty situované již v přírodní oblasti Hornosázavské pahorkatiny, do níž tu vtéká Ranský potok, pramenící v lokalitě Bahno v Křižanovské vrchovině. 

Lesní prostor NPR disponuje mnoha prameništi, geologicky náleží k tzv. masivu, ten tu prezentuje více skalních výchozů a také jeho nejvyšší vrchol se zeměpisným názvem Ranský Babylon (673 m), lokalita s bledulí jarní je dokonce v základní mapě Česka označena názvem V bledulích (viz). Zvláštností vlastně je, že geologické podloží s horninou zvanou hadec, je poněkud nepříznivé pro rostliny, především svým chemickým složením a rychlým úbytkem vody do hlubin Země, tedy vsakováním a tak úbytkem vody v podpovrchových vrstvách půdy, kde nasávají vláhu právě rostliny.

Bledule jarní, i přes nepřízeň počasí v roce 2021 rozjasnila lesní prostor v Národní přírodní rezervaci Ransko úžasnou plochou kvetoucích rostlin v poměrně nepříznivých podmínkách. Foto: CZ210414

Příroda je "mocná čarodějka", jak se s oblibou říká a také v NPR jsou důkazem rostliny přizpůsobené pro život na hadcovém podloží, najdeme tu například chrastavec rolní hadcový nebo třeba sleziník hadcový, tyto rostliny se prostředí přizpůsobily a dokáží se uchytit a úspěšně růst i na skalnatých výchozech zmíněného Ranského Babylonu. Ostatně informace o zvláštnosti přírodní oblasti najde turista na informační tabuli umístěné právě u lokality s bledulí jarní.

Lokalita s bledulí jarní v Národní přírodní rezervaci Ransko je průchozí po Naučné stezce Ranské polesí, lesní cesta je nenáročná, stoupání do vyšších nadmořských výšek v Křižanovské vrchovině začíná až za mostkem přes Ranský potok.

Okrajem NPR prochází sice dvě trasy značené Klubem českých turistů (modrá a červená), ale ani jedna není vedena lokalitou s bledulí jarní a kolem zmíněné informační tabule Správy CHKO Žďárské vrchy. Od Pobočného rybníku tak musíme zvolit Naučnou stezku Ranské polesí, která nás bezpečně přivede k lokalitě s bledulí jarní a po vstupu na modrou turistickou trasu společně s ní k Přírodní rezervaci Ranská jezírka a od ní po červené trase nazvané Cesta Karla Havlíčka Borovského přivede opět do údolí k řece Doubravě nedaleko Ranského rybníku (červená trasa je společná pro cyklotrasu 4122 v úseku Krucemburk – Havlíčkova Borová).

Lesní cesta s Naučnou stezkou Ranské polesí v Národní přírodní rezervaci Ransko. Foto: CZ210414

Informační tabule Správy CHKO Žďárské vrchy. Foto: CZ210414


Aktualizace: CZ210503

Doporučené